Cine poate sa devina prosumator?
Prosumatorii, definiti prin legea 220/2008 sunt consumatorii de energie electrica, persoane fizice sau juridice care indeplinesc anumite conditii:
- Detin o instalatie de producere a energiei electrice(panouri fotovoltaice, cogenerare, eoliene…etc)
- Sa nu detina o activitate specifica de producere a energiei. Pentru persoanele juridice nu trebuie sa existe cod CAEN ca si activitate principala. In cazul persoanelor fizice fara activitati economice, se recomanda o instalatie fotovoltaica mai mica decat puterea aprobata pentru consumul existent pe avizul de racordare.
- Utilizatorul consuma, poate stoca si vinde energia electrica produsa din surse regenerabile de energie produsa in cladiri, blocuri de apartamente, zone rezidentiale, amplasamente de servicii, comercial sau industrial cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.
3 Pasi pentru certificarea calitatii de prosumator
Persoanele care detin o unitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu o putere electrica instalata de cel mult 27 kW pe locu de consum, se adreseaza operatorului de distributie pentru certificarea calitatii de prosumator, avand in vedere urmatoarele aspecte:
- Invetarul instalatiei de producere a energiei electrice, trebuie sa fie cunoscut de distribuitor pentru asigurarea unui management eficient al retelei electrice;
- Cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa in instalatiile detinute de catre prosumatori, se include in ponderea de energie electrica regenerabila si trebuie masurata si contabilizata.
- In baza certificatului de racordare completat cu calitatea de prosumator se incheie contractul de vanzare-cumparare a energiei electrice, astfel incat prosumatorul poate comercializa energie electrica.
Ce trebuie sa faci pentru a deveni prosumator?
- Pentru a putea deveni prosumator, este necesar sa contactezi un instalator validat de AFM si sa depui documentele solicitate;
- AFM analizeaza dosarul depus si daca conditiile de eligibilitate sunt indeplinite, dosarul de prosumator e aprobat si urmeaza publicarea pe platforma AFM
- Recomandam ca in 90 de zile de la aprobare si publicarea listelor, obtinerea Avizului tehnic de racordate ATR de la operatorul de distributie si sa il depuneti la instalatorii avizati, pentru incarcarea in aplicatia informatica.
- Aplicatia informatica genereaza automat contractul.
Drumul prosumatorului pe etape:
☀️ Etapa 1: Pentru montajul sistemelor fotovoltaice montate pe acoperis, nu e necesara autorizatia de construire. In cazul panourilor montate la sol este necesara obtinerea autorizatiei de construire si este necesar instiintarea autoritatilor administratiei publice locale.
☀️ Etapa 2: Stabilirea solutiei de racordare. Compania autorizata ANRE propune si avizeaza proiectul cu solutia elaborata.
☀️ Etapa 3: Avizul tehnic de racordare. Prosumatorul prezinta actul de indentitate sau certificatul de inregistrare fiscala si actul de proiprietate sau orice alt document care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului/terenului ori cladirii in care se constituie locul de producere sau de consum pentru care se solicita racordarea. Pentru spatiile inchiriate este necesar si acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrari electrice.
- Documentele necesare de la distribuitor: aviz de amplasament/acord unic, studiul de solutie pentru racordarea la retea, aviz tehnic de racordare sau certificat de racordare, cererea de prosumator.
- Documentele necesare de la un electrician autorizat ANRE: datele tehnice si energetice caracteristice locului de producere sau de consum.