fbpx

⚡ Ai panouri fotovoltaice si vrei sa devii prosumator?

Cine poate sa devina prosumator?

Prosumatorii, definiti prin legea 220/2008 sunt consumatorii de energie electrica, persoane fizice sau juridice care indeplinesc anumite conditii:

 • Detin o instalatie de producere a energiei electrice(panouri fotovoltaice, cogenerare, eoliene…etc)
 • Sa nu detina o activitate specifica de producere a energiei. Pentru persoanele juridice nu trebuie sa existe cod CAEN ca si activitate principala. In cazul persoanelor fizice fara activitati economice, se recomanda o instalatie fotovoltaica mai mica decat puterea aprobata pentru consumul existent pe avizul de racordare.
 • Utilizatorul consuma, poate stoca si vinde energia electrica produsa din surse regenerabile de energie produsa in cladiri, blocuri de apartamente, zone rezidentiale, amplasamente de servicii, comercial sau industrial cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara.
Montaj panouri fotovoltaice

3 Pasi pentru certificarea calitatii de prosumator

Persoanele care detin o unitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu o putere electrica instalata de cel mult 27 kW pe locu de consum, se adreseaza operatorului de distributie pentru certificarea calitatii de prosumator, avand in vedere urmatoarele aspecte:

 • Invetarul instalatiei de producere a energiei electrice, trebuie sa fie cunoscut de distribuitor pentru asigurarea unui management eficient al retelei electrice;
 • Cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa in instalatiile detinute de catre prosumatori, se include in ponderea de energie electrica regenerabila si trebuie masurata si contabilizata.
 • In baza certificatului de racordare completat cu calitatea de prosumator se incheie contractul de vanzare-cumparare a energiei electrice, astfel incat prosumatorul poate comercializa energie electrica.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni prosumator?

 • Pentru a putea deveni prosumator, este necesar sa contactezi un instalator validat de AFM si sa depui documentele solicitate;
 • AFM analizeaza dosarul depus si daca conditiile de eligibilitate sunt indeplinite, dosarul de prosumator e aprobat si urmeaza publicarea pe platforma AFM
 • Recomandam ca in 90 de zile de la aprobare si publicarea listelor, obtinerea Avizului tehnic de racordate ATR de la operatorul de distributie si sa il depuneti la instalatorii avizati, pentru incarcarea in aplicatia informatica.
 • Aplicatia informatica genereaza automat contractul.

Drumul prosumatorului pe etape:

☀️ Etapa 1: Pentru montajul sistemelor fotovoltaice montate pe acoperis, nu e necesara autorizatia de construire. In cazul panourilor montate la sol este necesara obtinerea autorizatiei de construire si este necesar instiintarea autoritatilor administratiei publice locale.
☀️ Etapa 2: Stabilirea solutiei de racordare. Compania autorizata ANRE propune si avizeaza proiectul cu solutia elaborata.
☀️ Etapa 3: Avizul tehnic de racordare. Prosumatorul prezinta actul de indentitate sau certificatul de inregistrare fiscala si actul de proiprietate sau orice alt document care atesta dreptul de folosinta asupra imobilului/terenului ori cladirii in care se constituie locul de producere sau de consum pentru care se solicita racordarea. Pentru spatiile inchiriate este necesar si acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrari electrice.
 • Documentele necesare de la distribuitor: aviz de amplasament/acord unic, studiul de solutie pentru racordarea la retea, aviz tehnic de racordare sau certificat de racordare, cererea de prosumator.
 • Documentele necesare de la un electrician autorizat ANRE: datele tehnice si energetice caracteristice locului de producere sau de consum.
☀️ Etapa 4: Constractul de racordare. Pentru obtinerea constractului de racordare e necesara cererea utilizatorului pentru contractarea lucrarilor, copia avizului tehnic de racordare si acordul proprietarului pentru incheierea unei conventii cu operatorul de retea.
☀️ Etapa 5: Contractul de executie se realizeaza cu avizul tehnic de racordare si contractul de racordare + proiectul electric autorizat de catre distribuitor.
☀️ Etapa 6: Punerea sub tensiune de proba se realizeaza dupa receptia punerii in functiune si la solicitarea utilizatorului operatorul de retea. Punere sub tensiune cu caracter provizoriu pentru o perioada de proba a instalatiei electrice. Pentru indeplinirea acestui aspect utilizatorul adreseaza operatorului de retea o cerere cu urmatoarele documente(Dosarul instalatiei de utilizare, datele tehnice avizate, graficul de punere in functiune, raportul privind situatia lucrarilor si contractul de furnizare de energie electrica.
☀️ Etapa 7: Certificatul de racordare. De la firma care a executat lucrarea e necesara declaratia prin care se confirma respectarea proiectului, documente care confirma efectuarea verificarilor si aprobelor, schema monofilara a instalatiei de utilizare si schmea de racordare la reteaua de utilizare a surselor proprii.
☀️ Etapa 8: Pentru realizarea contractului de vanzare cumparare a energiei, e necesar certificatul de racordare, obtinut de la distribuitor.
☀️ Etapa 9: Punerea sub tensiune finala se face in termen de 10 zile, de catre operatorul de retea, dupa emiterea certificatului de racordare si incheierea de catre utilizator a contractului pentru transport, distributie si furnizarea energiei electrice.

▶️ Daca ai nevoie de un sistem fotovoltaic cu dosar de prosumator inclus, contacteaza echipa iEnergy.ro si noi ne ocupam de toate aspectele necesare pentru a putea deveni prosumator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *